Ontwerp Vlinderhart

Gepubliceerd door Hart van Voorkoop op

De werkgroep heeft een plan gemaakt dat er schematisch als volgt uitziet:

Toelichting

1 – Ruigte
Dit deel van het terrein zal vrij worden gemaakt van gras en worden ingezaaid met een mengsel van zaden van bloemen die in Nederland voorkomen. Veel planten uit onze eigen wijk. Dus Kamille, Sleutelbloem, Kaardebol, Korenbloem, Duizendblad, Fluitekruid, enz.
Een meerjarig mengsel dat elk jaar weer opkomt en gaat bloeien. Leuk om naar te kijken, maar vooral aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere insecten.
2 – Poel
Een ondiepe kuil (niet dieper dan de afwateringsgeulen) waar in de natte maanden het water in kan lopen en dat in de zomer kan droogvallen. Daar komt begroeiing die daar tegen bestand is. Niet geschikt voor visjes, maar wel voor padden, kikkertjes, salamanders en andere amfibieën. En we dragen zo ook bij aan een betere waterhuishouding voor het hele veld. In de wijk Lunetten in Utrecht is ook een dergelijke poel aangelegd.
3 – Ophoging
De uitgegraven grond wordt hergebruikt voor een kleine heuvel waar begroeiing komt die beter tegen droogte kan. Denk aan de vlinderstruiken die nu staan te verdrinken.
4 – Hagen
Struiken en heesters zoals Meidoorn, Vlierbes, Sleedoorn, Hazelaar zorgen voor een haag die de wind wat tegen houdt en waar vogels kunnen nestelen en zich kunnen verstoppen. Ook egeltjes gaan dit leuk vinden.
5 – Pluktuin
Dit stuk kan weer opnieuw worden ingezaaid met zaad van plukbloemen. Of met het zaad van de meerjarige planten dat in de ‘ruigte’ wordt gebruikt. Dat laatste vraagt minder onderhoud en tenslotte is er op Tuinhart ook al een plukveld. Mooi bloemig wordt het zeker.
6 – Paden/ grasveld
Ruim rond de poel blijft het gras dat er nu al ligt zodat je lekker kunt rondlopen, picknicken of gewoon genieten van alles wat daar bloeit en leeft.
7 – Houtwal
Oud hout, bijv. van geknotte wilgen, gebruiken om een houtwal te maken die de wind tegenhoudt, maar ook een ideale overwinteringsplek is voor egels en insecten.

En als het dan goed is ziet dat er uiteindelijk ongeveer als volgt uit: