Nieuwsbrief 5 – November 2018

Gepubliceerd door Hart van Voorkoop op

 

 

Nieuwsbrief 5 – November 2018

Hierbij de vijfde nieuwsbrief boordevol nieuws over Hart van Voorkoop; de eerste fase van het opknappen van ‘Kaardebol’ is achter de rug. Maar er is nog veel meer (goed) nieuws te melden!

Ken je mensen die op de hoogte gehouden willen worden? Informeer over ons project en hier kan je je inschrijven.

And the winner is ….

De toestellen op het terrein ‘Kaardebol’ (dit is de laatste keer dat je deze naam leest) worden intensief gebruikt. Nooit geweten dat we zo veel kinderen in de buurt hebben! De prijsvraag voor een nieuwe naam is gewonnen door Levi Verhoef. Zijn voorstel om het terrein voortaan ‘Speelhart’ te noemen kreeg duidelijk de meeste stemmen.

We willen graag op een grote plank de nieuwe naam, maar ook die van Levi ingegraveerd of ingebrand bij de ingang van het terrein zetten. Wie in Voorkoop zou dit voor ons kunnen maken? Graag opgeven via hartvanvoorkoop@gmail.com. Wij kunnen voor de plank zorgen.

Er zijn trouwens ook namen bedacht voor de andere twee terreinen:
Het oude Vrijstadhal noemen we voortaan het ‘Vlinderhart’ en daar waar de KWA stond gaat voortaan ‘Tuinhart heten. Leuk bedacht, hè?

Speelhart

Toch nog even over dit terrein. OK, er staat van alles en op 14 oktober is het speeltoestel door wethouder Joost Reus en kinderburgemeester Ruben van Dooren geopend, maar we zijn nog niet klaar.
De jeu-de-boulesbaan is in de maak en er is een nieuw ontwerp om het terrein verder aan te kleden met een zandheuvel met waterpomp, een wandelpad over het terrein, een bankje met een pergola (onder een druivenwingerd; ik boek vast een zitplaats!), met veel fruitstruiken en -boompjes en misschien zelfs wel met een waterloopje en nog meer beweegtoestellen. Maar dan voor ouderen.
De zandheuvel wordt begin december aangelegd (de pomp volgend jaar).

Dat wordt weer klussen. Reserveer vast zaterdag 24 november en 1 december.

Financiële bijdragen

Het Oranjefonds heeft ons een subsidie van € 5.000,- toegekend en ook Kleurrijk Wonen heeft besloten ons initiatief met € 250,- plus een bankje op het Speelhart te belonen. Een aanvraag bij de Provincie loopt nog.

Het geld dat we eerder hebben ontvangen (van de gemeente) is (bijna) op en helaas zijn dingen voor de openbare ruimte duurder dan voor in de achtertuin.

Met de nieuwe subsidies van Oranjefonds is er wel geld voor waterheuvel en er kan ook nog wel wat fruit worden gekocht, maar de bodem van onze schatkist komt toch in zicht. Iedereen die het initiatief om Voorkoop nog leefbaarder te maken steunt, maar niet kan helpen met klussen, schoonmaken, onderhoud, enz. wordt vriendelijk gevraagd een bijdrage storten op ons bankrekening nummer NL72SNSB0773036482 ten name van ‘Stichting Hart van Voorkoop’.
Wij zijn blij met elke financiële bijdragen om de kosten die niet worden gesubsidieerd van te betalen, zoals bankkosten, onderhouden website, reparaties, extra fruit, enz, maar het zal duidelijk zijn dat grote bijdragen extra welkom zijn 🙂

Samenwerking met de gemeente

We hebben al eerder de loftrompet gestoken over de samenwerking met de gemeente en dat is niet om te slijmen. Er wordt ook door hen hard gewerkt aan het leefbaar(der) maken van Voorkoop. De hondenuitlaat op het ‘Vlinderhart’ was hun idee en is inmiddels klaar. Inclusief toegangshekken en extra prullenbak. Binnenkort komt er ook nog een paal met zakjes voor de hondendrollen.

Daarnaast werken we samen met de gemeente aan een samenwerkingsovereenkomst waarin we ook echt als serieuze partner worden genoemd. Met rechten en plichten. Naar beide kanten. Leuk hoor.
En we werken samen aan een (meer-)jarenplan voor de ontwikkeling van hart van Voorkoop, en dan met name gericht op de verdere ontwikkeling van het ‘Vlinderhart’ en het ‘Tuinhart’
Daar krijgen we energie van!

Tuinhart

Daar zijn voor de eerste keer mensen bij elkaar geweest om plannen te maken voor het aanleggen van moestuintjes. Veel energie, veel ideeën en veel plannen. Niet alleen (kleine) tuintjes in de vorm van losse bakken/vakken, maar ook een grote tuin met bloemen waar iedereen mag plukken, een zitje rond een boom, een composthoop en ook daar wat fruit. En de wens blijft: hier mag best een mini-bosje komen.
We gaan de plannen met de gemeente bespreken, maar reken maar dat het komend voorjaar op dit terrein zal blaken van werklust.

Heb je interesse? Meld je bij Sonja Melssen via sonjamelssen@gmail.com.

Vlinderhart

De hondenuitlaat is al genoemd, maar verder is dit terrein nog kaal. Idee is om de afrastering te laten begroeien met fruit. Denk aan rode bessen, frambozen, kruisbessen, wijnbessen, bramen, en wat hogere begroeiing zoals vlierbes.

Dit zou mooi te combineren zijn met palen waar vlinder- en bijenhotels aan vast zitten. Die ‘hotels’ kunnen we samen met kinderen en handige ouders zelf maken. En als we onze ogen dicht doen zien we ook op het veld zelf wat fruitstruiken zoals rozenbottel hazelnoot en we zien een hele grote paal in het midden met een ooievaarsnest.

Droom mee! Kom met suggesties en mail ze naar: hartvanvoorkoop@gmail.com.

Interview’s

Nog even en we gaan naast onze schoenen lopen. Zo populair zijn we. De burgemeester heeft een bureau opdracht gegeven een onderzoek te doen naar wat er leeft in Culemborg en dit zou de basis moeten gaan worden voor een op te stellen stadsvisie. Daarvoor zijn we uitgebreid geïnterviewd.
En vervolgens kwam nog eens de vraag om een interview om ons initiatief een plek te geven in het eerstvolgende ‘Culemborg Magazine’. Yvonne Brouwers en enkele buurtbewoners (Josine Assink en haar zonen Tamen en Diemer van 5 en 8 jaar) hebben hun enthousiasme daar gespuid. De journalist had na afloop kramp in de vingers.

Klusdagen

Nog één keer dit jaar willen we de handen uit de mouwen steken. Veel handen uit veel mouwen voor verschillende werkzaamheden:

 • Fruit op het Speelhart moet wachten tot volgend jaar, tot het wandelpad klaar is en de heuvel met waterpomp gereed is. Maar op het Vlinderhart en het Tuinhart kunnen we al wel fruit planten. Als we dat vóór de winter doen winnen we één jaar met het kunnen snoepen van ons eigen fruit.
 • Ook de palen voor de vlinder- en bijenhotels kunnen worden geplaatst. Kunnen we ook daar volgend jaar al lol van hebben.
 • Er zijn nog een paar boomstammen die geschild moeten worden. Dan is dat tenminste helemaal klaar en rotten ze niet zo snel.
 • De jeu-de-boulesbaan moet worden afgemaakt.
 • En we hebben een paar mensen die wel willen schoonmaken; de buurt door om plastic, blikjes, papier enz. op te ruimen.

We stellen voor: zaterdagochtend 24 november én één week later op de ochtend van zaterdag 1 december.
We beginnen om half 10 en starten vanaf het Speelhart. We hebben vooral grondboren en scheppen nodig, maar ook een kruiwagen, touw en tie rips (plastic kabelbinders)
Meld je aan via hartvanvoorkoop@gmail.com, maar trek ook je (over-)buurman en vrouw aan hun jas om zich op te geven. Dan weten wij hoeveel mensen er komen en weten we wat we moeten inkopen aan materialen. Het zou mooi zijn als dit voor Sinterklaas gereed komt. Vol verwachting klopt ons Hart.

Nieuwjaar

Zullen we op 1 januari 2019 gewoon nog eens bij elkaar komen om rond een vuurtje, en onder het genot van een oliebol, warme chocolademelk, glüwein en wie weet wat voor heerlijkheden ons Hart van Voorkoop het nieuwe jaar in te luiden?
Zullen we ons weer verzamelen op het parkeerterrein achter de Schapebloem (waar ook de BBQ was)?
De BBQ viel in de smaak en iedereen was nog lang niet uitgekletst.

OK. Afspraak. 1 januari 2019 tussen 13u00 en 15u00 een hartverwarmende borrel (ook zonder alcohol)

Website hartvanvoorkoop.nl

Dat Hart van Voorkoop een eigen email-adres heeft weten de meesten wel. Maar we hebben ook een website: https://hartvanvoorkoop.nl/.
De site wordt regelmatig bijgehouden en is zeer de moeite waard om af en toe eens te bekijken. De Nieuwsbrief komt één keer per paar maanden, maar alle nieuws tussendoor en foto’s zijn via de site bij te houden.

Voor nu:

 • praat dit rond,
 • blok je agenda voor zaterdag 24-11 én 1-12: weer lekker klussen
 • reserveer 1 januari tussen 13u00 en 15u00 voor de buurtborrel
 • stort een bijdrage op onze rekening
 • kom met ideeën voor de verdere invulling van de terreinen
 • meld je aan als actieve vrijwilliger.

Copyright © 2018 Hart van Voorkoop

Wil je aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt?
Pas dan je voorkeur aan of verwijder je dan van deze lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp